Hanke takaa hiilen pitkäaikaisen poistumisen ilmakehästä
Mikä takaa, ettei metsää määräajan jälkeen hakata paljaaksi? Kuka valvoo hanketta tulevaisuudessa, jos projektin käynnistäjä on jo lopettanut toimintansa? Entä jos metsä palaa tai tuhoutuu vaikkapa kuivuusaallon seurauksena? Näihin on päästöhyvityksiä tarjoavalla taholla syytä olla perusteelliset vastaukset.
Metsien päästöhyvityshankkeilta vaaditaan yleensä vähintään 50 vuoden kestoa, mikä on yritysmaailmassa pitkä aika. Hiili halutaan sitä paitsi sitoa yli 50 vuodeksi. Hankkeen vetäjän on osoitettava, että osa hankkeen varoista menee sen pitkäaikaisen toteutumisen valvontaan, vaikka vetäjän toiminta lakkaisi. Vähintään 10 prosenttia hiiliyksiköistä on säästettävä pahan päivän varalle. Yksi hiiliyksikkö vastaa yhden hiilidioksiditonnin päästöjä.
Riippumaton taho tarkastaa tieteellisen laadun ja vaikuttavuuden
Päästöhyvityshankkeelle tehdään tarkka asiantuntija-arviointi kahdessa vaiheessa: ensin tarkastetaan hankekonsepti ja siihen perustuvat tieteelliset tulokset, sitten käytännön toteutussuunnitelma. Valvontatarkastuksia tehdään muutaman vuoden välein. Hyvä hiilensidontahanke perustuu aina julkaistuun tieteelliseen tietoon, maastomittauksiin sekä niistä johdettuihin laskelmiin, joiden tarkkuutta mitataan hankkeen edetessä.
Hankekonseptin tarkastukseen tulee kuulua myös lisäisyyden, vuotojen ja pitkäikäisyyden kriittinen arviointi (lisäisyydestä ja vuodoista lisää artikkelin ensimmäisessä osassa). Jos hyvityksen myyjä ei ole valmis näyttämään tieteellistä dokumentointia tai näytä osaavan selostaa hankkeen logiikkaa, kannattaa ostoneuvottelut keskeyttää saman tien. Hanke ei saa myöskään lisätä ympäristöongelmia tai sosiaalisia ongelmia.
Päästöoikeusyksiköiden asiallista käyttöä valvotaan
Auditoitu hanke alkaa käynnistyessään tuottaa hiiliyksiköitä, jotka tallennetaan erilliseen rekisteriin. Ulkopuolinen valvoja varmistaa vuositarkastuksella, etteivät rekisterin yksiköt ylitä metsässä suoritettujen toimenpiteiden tuloksena sidottua lisähiiltä. Rekisteriin tallennetaan vain todellisuudessa sidottu hiili. Jokaiseen myytyyn yksikköön liitetään yksilöllinen koodi, jolla voi paikantaa mm. hankkeen sijainnin ja yksiköiden tuotantotavan.
Laadukas hanke valvoo myös tuottamiensa yksiköiden käyttöä myynnin jälkeen. Jos yksiköt siirtyvät tuottajahankkeelta suoraan päästöjään hyvittävälle yritykselle, koodiin liitetään tieto kuolettamisesta: niillä on hyvitetty jokin vastaavan suuruinen päästö. Kuolettaminen ehkäisee kaksoislaskentaa. Rekisteristä poistamisella varmistetaan, ettei yksikköä myydä eteenpäin muille yrityksille ja siten niiden päästöhyvitykseksi.
Kiinnostuitko päästöhyvityksestä? Varataan aika, niin kerromme lisää: toimisto@innofor.fi