Free cookie consent management tool by TermsFeed Walshin tahdissa: Puutuoteteollisuuden suurin kestävyysvaje on metsissä :: Innofor
fi en

Walshin tahdissa: Puutuoteteollisuuden suurin kestävyysvaje on metsissä

Puutuoteteollisuuden Puupäivä-tapahtuma Helsingin Messukeskuksessa olivat monella tapaa yhtä lämpimät kuin Helsingin muutamaksi päiväksi vallannut (lähes) t-paitakeli. Vaikka rakentaminen kaikkinensa Suomessa on tällä hetkellä melko pysähdyksissä, puun tulevaisuus näyttää hyvältä: puu on uusiutuva, hiiltä sitova, myrkytön, kierrätettävä ja lopulta biohajoava materiaali. Kaikki kestävän kehityksen mukaisten tarkistuslistojen kärkivaatimuksia.

Ei siis ihme, että vaikeuksista huolimatta esityksissä väreili optimismia. ”Rakennusteollisuuden vihreää siirtymää” sivuttiin niissäkin esitelmissä, joissa se ei ollut valmiiksi pääasia. Yksityiskohtaisesti käsiteltiin muun muassa puutalojen energiatehokkuutta, hiilitasetta sekä EU:n tulevia kestävyysraportointi- ja materiaalien kierrätettävyysvaatimuksia; oleellisia asioita kaikki.

Metsänhoidon valinnat vaikuttavat puutuotteiden päästöihin

Yksi kestävyysnäkökulma loisti kuitenkin poissaolollaan, nimittäin metsä itse. Luontokadon kiihtyminen ja maamme nopea loittoneminen Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteista loistivat poissaolollaan. Puutuote-edustajien puheista voisi kuvitella, että raaka-aine jotenkin vain ilmestyy tehtaalle, ja kestävät prosessit leivotaan puuhun vasta tuosta toimitushetkestä eteenpäin.

Todellisuudessa metsänhoidon valinnoilla vaikutetaan suuresti puutuotteiden ilmasto- ja luontojalanjälkeen – puun laadusta ja rakentamisen sosiaalisista vaikutuksista puhumattakaan. Näiden jättäminen tyystin huomiotta tekee rakennusinsinöörien laskelmista sekä alan kestävyysväitteistä yksiselitteisesti virheellisiä.

"Luontokadon kiihtyminen ja maamme nopea loittoneminen Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteista loistivat poissaolollaan."

Puutuoteteollisuuden toimitusjohtajan katsaus alansa vihreään siirtymään ei tehnyt poikkeusta. Kun tätä hänelle kahden kesken esityksen jälkeen ihmettelin, sain vastaukseksi: ”Jätämme raaka-ainekestävyyden Metsäteollisuus ry:lle”.

Onhan tuo loogista. Ongelmana vain, että Metsäteollisuus ry:tä hallitsee paperi- ja selluteollisuus, joka ei valitettavasti näytä ottavan luonto- tai ilmastokatoa kovin vakavasti. Tai ainakin yhdistyksen puheiden ja metsässä mitatun todellisuuden välillä on aika iso juopa, jonka moni muukin kuin raakut ovat noteeranneet.

Tämän Puutuoteteollisuuden toimari toki tietää, katseensa kääntyessä vaivautuneena kenkiään kohti.

Suomalaisten maine on jo nyt koetuksella

Innoforia on lähestynyt jo useampi keskieurooppalainen puutuoteyritys, joka ei halua enää käyttää suomalaisen metsänhoidon hedelmiä, koska toiminta ei ole kestävän kehityksen mukaista. Tämä sonta lentää kovaa vauhtia kohti tuulettimia ja voi osua vielä useaan puuta käyttävään vientiyritykseemme.

Kuten eräs lehtori esityksessään tarmokkaasti painotti: ”Vihreään siirtymään pitää vähintään sopeutua, mutta sitä voi myös johtaa.”

Kyllä vain. Mutta näkis vaan.

Marcus Walsh

Kirjoittaja on Innofor Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Walshin tahdissa -blogissa hän tarkastelee metsiin liittyviä aiheita reippaalla ja raikkaalla otteella.